Intervju – Oskar Ekdahl

Vi har fått den fantastiska möjligheten att intervjua frilanskocken Oskar Ekdahl. Han är inte bara otroligt grym i köket utan är även en talangfull fotograf av den maten han lagar.

Oskar har tagit fram 3 st fantastiskt spännande recept på brunchrätter som kommer släppas här på brunchsthlm.se under kommande fredagar.

I intervjun nedan avslöjar han några smaskiga ledtrådar om de kommande recepten och hans favoritbruncher i Stockholm!

Hur började ditt intresse för att matlagning och hur länge har du jobbat som kock?

Min pappa lagar fantastisk mat och lärde mig grunderna när jag var liten, så det var där det började.
Dessutom växte jag upp i en tid där kockar som Jamie Oliver revolutionerade matscenen genom att göra
matlagning kul och visade att den inte var förbehållen arga kockar i vita hattar utan tillgänglig för alla.
Jag har jobbat som kock i 12 år. Jag följde med min svåger till restaurangen han jobbade på och frågade
om jag kunde få börja där. I princip klev jag in direkt från gatan och hade egentligen ingen aning om vad
jag höll på med. Det var bara att lära sig.


Var finner du din inspiration ifrån? Och hur har du utvecklat din matlagning genom
tiden?

Det är knappast brist på källor att ösa ur vad det gäller inspiration. Dels tycker jag att Stockholm är en
fantastisk matstad och dels finns det så mycket att hämta på t ex YouTube. Problemet är snarare det
motsatta, att kunna sortera information och fokusera på något specifikt att fördjupa sig i.
Utvecklingsmässigt skulle jag säga att jag med åren lärt mig att jag har större fallenhet för “vardagsmat”
än fine dining. Jag kan uppskatta de rent tekniska aspekterna och forskningen som går in i en rätt på en
stjärnkrog, men jag kommer alltid föredra att äta direkt ur stekpannan från en kock i hawaiiskjorta och
cowboyboots.

Oskar både tillagar och fotograferar maten. Spana in Oskars snygga instagram @oskarekdahl
Vad är det bästa och roligaste med att jobba som kock?

Det bästa tycker jag är balansen mellan kreativitet och praktiskt utförande att gå från idé till färdigt
resultat. Mat är ju något ingen kan undvika att ha en relation till så det är tacksamt att kunna göra folk
glada genom att laga något dom gillar.

 

Du lagar både fantastisk mat och tar riktigt grymma bilder, vad är hemligheten?

Till att börja med: tack! För mig hänger allt ihop på något sätt. Jag har alltid pysslat med kreativitet i
någon form och därför var det en naturlig utveckling för mig att börja fota som ett sätt att marknadsföra
min mat. Allt blir som delar i ett större pussel. Nu har jag gått en drejkurs för att lära mig göra egna
tallrikar så vem vet var det här kommer sluta. Det enda jag vet är att jag behöver ett större hus.

"brunchen är tillfället att bryta lite mot reglerna"

Vad tycker du att en riktigt bra brunch skall innehålla?

Förutom obegränsat med kaffe tycker jag man ska passa på att ta ut svängarna vad det gäller att blanda
sött och salt, varmt och kallt osv. Med andra ord är brunchen tillfället att bryta lite mot reglerna och bara
äta vad man är sugen på. Min egen brunchfavorit är eggs benedict.

 

Utan att avslöja vad för brunchrätter du kommer dela med dig av kommande veckor här
på brunchsthlm.se, hur skulle du beskriva dem?

Jag har valt att dela med mig några vegetariska recept för att det ska passa de flesta. Jag har försökt
blanda både salt och sött och satsat på att rätterna ska bra texturer så att man får både lite krämigt och
knaprigt i varje tugga. Jag hoppas också att man tar det man tycker är bäst med recepten och blandar
som man vill.

Hur har du arbetat fram recepten?

Jag har utgått från klassiker och gett dom en twist som jag tycker piggar upp och för in lite nya smaker i
mixen.

 

Ifall man vill smaka din fantastiska mat, var hittar man dig och din mat IRL?

Just nu jobbar jag inte på någon restaurang utan med catering och frilansuppdrag men håll ett öga på min
instagram var jag dyker upp nästa gång.

 

Har du något favorit brunchställe i Stockholm just nu?

STHLM Brunch Club har ju alla de klassiska brunchrätterna och även gröt som jag är lite svag för.
Om man har vägarna förbi Bagarmossen tycker jag man ska ta en brunch på Centan. Dom brukar bl a ha
huevos rancheros som jag älskar.
En brunch som jag inte testat men är sugen på är nya Isaan’ på Berns, verkar spännande tycker jag.

Oskar Ekdahl

Namn: Oskar Ekdahl

Ålder: 40

Intressen: Har förmågan att bli intresserad av i princip vad som helst. Mitt senaste intresse
förutom fotografering är att dreja egna tallrikar, kul men svårt.

Hemsida: oskarekdahl.com