Min pappa lagar fantastisk mat och lärde mig grunderna när jag var liten, så det var där det började.
Dessutom växte jag upp i en tid där kockar som Jamie Oliver revolutionerade matscenen genom att göra
matlagning kul och visade att den inte var förbehållen arga kockar i vita hattar utan tillgänglig för alla.
Jag har jobbat som kock i 12 år. Jag följde med min svåger till restaurangen han jobbade på och frågade
om jag kunde få börja där. I princip klev jag in direkt från gatan och hade egentligen ingen aning om vad
jag höll på med. Det var bara att lära sig.
Det är knappast brist på källor att ösa ur vad det gäller inspiration. Dels tycker jag att Stockholm är en
fantastisk matstad och dels finns det så mycket att hämta på t ex YouTube. Problemet är snarare det
motsatta, att kunna sortera information och fokusera på något specifikt att fördjupa sig i.
Utvecklingsmässigt skulle jag säga att jag med åren lärt mig att jag har större fallenhet för “vardagsmat”
än fine dining. Jag kan uppskatta de rent tekniska aspekterna och forskningen som går in i en rätt på en
stjärnkrog, men jag kommer alltid föredra att äta direkt ur stekpannan från en kock i hawaiiskjorta och
cowboyboots.
Det bästa tycker jag är balansen mellan kreativitet och praktiskt utförande att gå från idé till färdigt
resultat. Mat är ju något ingen kan undvika att ha en relation till så det är tacksamt att kunna göra folk
glada genom att laga något dom gillar.
Till att börja med: tack! För mig hänger allt ihop på något sätt. Jag har alltid pysslat med kreativitet i
någon form och därför var det en naturlig utveckling för mig att börja fota som ett sätt att marknadsföra
min mat. Allt blir som delar i ett större pussel. Nu har jag gått en drejkurs för att lära mig göra egna
tallrikar så vem vet var det här kommer sluta. Det enda jag vet är att jag behöver ett större hus.
Förutom obegränsat med kaffe tycker jag man ska passa på att ta ut svängarna vad det gäller att blanda
sött och salt, varmt och kallt osv. Med andra ord är brunchen tillfället att bryta lite mot reglerna och bara
äta vad man är sugen på. Min egen brunchfavorit är eggs benedict.
Jag har valt att dela med mig några vegetariska recept för att det ska passa de flesta. Jag har försökt
blanda både salt och sött och satsat på att rätterna ska bra texturer så att man får både lite krämigt och
knaprigt i varje tugga. Jag hoppas också att man tar det man tycker är bäst med recepten och blandar
som man vill.
Jag har utgått från klassiker och gett dom en twist som jag tycker piggar upp och för in lite nya smaker i
mixen.
Just nu jobbar jag inte på någon restaurang utan med catering och frilansuppdrag men håll ett öga på min
instagram var jag dyker upp nästa gång.
STHLM Brunch Club har ju alla de klassiska brunchrätterna och även gröt som jag är lite svag för.
Om man har vägarna förbi Bagarmossen tycker jag man ska ta en brunch på Centan. Dom brukar bl a ha
huevos rancheros som jag älskar.
En brunch som jag inte testat men är sugen på är nya Isaan’ på Berns, verkar spännande tycker jag.
Namn: Oskar Ekdahl
Ålder: 40
Intressen: Har förmågan att bli intresserad av i princip vad som helst. Mitt senaste intresse
förutom fotografering är att dreja egna tallrikar, kul men svårt.
Hemsida: oskarekdahl.com