Intervju – À La Lo

Det växtbaserade caféet som tog Vasastan med storm.
I vår intervju får du träffa personerna bakom caféet À La Lo. Mor och dotter som med stor passion för mat tillsammans startat och driver det populära caféet på Birger Jarlsgatan 77 i Stockholm.

À La Lo har ju verkligen blivit en succé från start, vad är hemligheten till att ert café blivit så populärt?

Vi tror att den största anledningen är maten vi serverar. Vi försöker inte följa trender utan vill skapa unika rätter som folk inte kan få var som helst. Många kommer hit och vet exakt vad de ska ha. Den personliga prägeln och avslappnade stämningen tror vi också spelar stor roll. Vi är ett litet tight team som har roligt när vi jobbar och det smittar av sig gästerna. Vi har många stammisar och det känns som att folk kommer hit och kommer tillbaka för att de tycker det är väldigt trevligt här.

Mysigt café på Birger Jarlsgatan 77 i Stockholm. Foto: BrunchSthlm.se

"Vi var tvungna att öppna À la Lo, det gick inte att motstå."

Hur växte idén fram till att starta À La Lo? Och vad har ni för mål och drömmar? 

À la Lo har fått växa fram under lång tid, det var inget hastigt påhitt. Från början kommer idén från ett genuint mat- och caféintresse. Vi har alltid stått mycket i köket tillsammans, skapat, fixat, haft små projekt och upptäckt tillsammans. Viljan att få göra något helt eget, liksom göra verklighet av alla idéer vi hade, växte sig stark och vi kände tillslut att det inte fanns någon återvändo. Vi var tvungna att öppna À la Lo, det gick inte att motstå. Vårt långsiktiga mål och dröm är att öppna ett bageri. Det vore roligt tycker vi då vi älskar att baka men begränsas lite av vår nuvarande lokal. Våra bakverk har verkligen fått mycket uppmärksamhet på sistone och det vore kul att få utveckla den delen mer. Ett mål som ligger lite närmare i tiden är att jobba lite mindre. Det kan kanske låta lite knasigt men att hitta en balans är nog många egenföretagares ambition.

Vad roligt att ni även bakar era egna bakverk, hur jobbar ni fram recepten på maten och bakverken ni erbjuder?

Många av våra recept utvecklas över lång tid. Vi får en idé, eller kanske inspireras av något vi smakat eller lagat tidigare, och sedan gör vi det till vårt eget, alltså à la Lo. Vi smakar, analyserar, provar oss fram och är perfektionister. Vår utgångspunkt är ofta rena och enkla smaker men samtidigt spännande mat med en twist.

 

Var det en självklarhet för er att ha en växtbaserad meny?

Ja det var det. Det känns helt rätt ur alla synvinklar. Dessutom är ett av våra mål med À la Lo att visa att vegansk mat inte är tråkig, ensidig eller bara nyttig. Lika självklart som att öppna ett växtbaserat café var det att inte bli just ett “vegancafé”. Vissa människor kan ha en lite tråkig inställning till sådana ställen och vi ville inte göra en stor grej av det. Vi är ett café som serverar jäkligt goda grejer, och just det, allt är växtbaserat. Bra va?

Lovisa med varma nybakade croissanter.  Foto: BrunchSthlm.se

Hur är det att driva caféet tillsammans som mor och dotter? Vad gör er till ett dream team?

Det är jättekul och fritt men såklart också lite utmanande ibland. Vi kompletterar varandra bra, känner varandra utan och innan, kan vara ärliga och kommunicerar bra vilket gör att arbetet flyter. Ibland är det stressigt och mycket att göra och då jobbar vi riktigt bra ihop och blir väldigt fokuserade. Vi klarar allt. Den målmedvetenheten och inställningen har vi även när det kommer till À la Lo’s framtid. Vi slutar aldrig att utveckla À la Lo och våra arbetssätt. Det gör arbetet roligt och då jobbar man också bättre.

 

Färska växtbaserade bakverk och kaffe från Belleville Brûlerie i Paris. Foto: BrunchSthlm.se

 
Vi har en liten gissning om vart namnet À La Lo kommer ifrån, men berätta gärna, vad betyder det och hur kom ni fram till att ert café skulle heta just det?

À la Lo betyder “enligt Lo” eller “på Los vis”. Tanken med det är att precis allt vi gör är på vårt sätt och inte som någon annan hade gjort det eller velat ha det. Lo är en förkortning på namnet Lovisa och det är ett släktnamn som alla kvinnor i vår släkt heter. Om vi vill ha en fattouche på menyn så gör vi en fattouche på vårt sätt och inte som en libanes kanske hade gjort. Vi följer inte så mycket regler och bestämmelser.

Har ni några egna personliga favoriter från er meny just nu? Och hur har er meny utvecklats sedan ni öppnade?

Vissa saker har förblivit oförändrade, À la Lo klassiker, och vissa saker har tillkommit, försvunnit och ändrats över tiden. Vi gör lite som vi vill med vår meny. Vi ändrar inte menyn bara för att men den varierar med säsongerna, utifrån efterfrågan och vår egen lust. Lovisas favorit är för tillfället vår nya sallad Fattouche. Annika har snöat in på vår turkiska yoghurt med granola, mango och druvor. Den har vi haft nästan sedan början.

Mumsig turkisk yoghurt med granola, mango och druvor. Annikas favorit på menyn just nu. Foto: BrunchSthlm.se

Har ni någon rolig / härlig story eller händelse kring À La Lo som kanske inte många känner till?

När Annika var i Lovisas ålder öppnade hon sitt första café. Där jobbade hennes mamma och hon träffade även Lovisas pappa där som var stammis på Annikas café. 25 år senare upprepas historien något eftersom vi nu jobbar ihop, mor och dotter, och Lovisa har gått och blivit tillsammans med en stammis. Det tycker vi är lite roligt.

 
Vad är era bästa tips för en lyckad brunch?

Kom en helgdag eftersom det är då vi har en större brunchmeny. Dyk upp tidigt för att slippa stå i kö för ett bord och ha sedan gott om tid på er. Vårt bästa tips är att vara ett gäng som kommer, så att ni kan beställa in många olika rätter och dela. Vi tycker absolut att man ska testa våra croissanter men sedan älskar vi alla våra frukost och brunchrätter så det gäller bara att testa så mycket man kan.

À La Lo

Namn: Annika Walldén och Lovisa Lindgren

Ålder: 24 och 51

Intressen:

Annika: Trädgård, renovering och inredning.
Lovisa: musik, design och utomhussporter.

Favoritmat:

Lovisa: japanskt eller vegansk svensk husmanskost.
Annika: mat från trädgården och min mans libanesiska mat.

Hemsida: Alalo.se

Annika Walldén och Lovisa Lindgren. Foto: BrunchSthlm.se

Kommentarer

  • Inga kommenterar ännu.
  • Kommentera