Intervju – Calle Winberg

Från barnsben hjälpte han till med att hacka lök på sina föräldrars restaurang och idag har han den stora meriten att ha varit med i det populära tv-programmet, Sveriges Mästerkock.
I vår spännande intervju med Calle Winberg får du följa med bakom kulisserna och lära känna Calle och hans passion för matlagning.

Vi är superglada att även presentera att Calle har tagit fram tre grymma brunchrecept som kommer släppas här på BrunchSthlm.se under kommande lördagar.

Vilken grym start på 2022, nu kör vi!

Vi är troligtvis många som känner igen dig från TV programmet Sveriges Mästerkock. Men berätta
gärna, vem är du?

Ja men precis, så är det nog! Alltid så otroligt klurig fråga att svara på. Men, kan väl säga att jag är en 25 åring vars liv centrerar helt kring mat och dryck i alla dess former. Vilket Kanske inte är det mest hälsosamma livet alltid, men jäklar vad njutbart det är!
I övrigt är jag en liten bondpojke från Arboga som tog pick och pack för att uppleva allt vad Stockholm har att erbjuda. Njuter varje sekund. Förutom detta försöker jag ställa upp min dörr hemma för vänner och familj så ofta det går, älskar konceptet middag – mitt i veckan, på helgen, alltid! Bara laga mat, dricka vin och garva. För att komma bort från mat och jobb sätter jag mig gärna och skriver en liten trudelutt på gitarren.
Ganska reducerad (HEHE) version av mig, men känns så självgott att snacka för mycket om ointressanta mig.

Foto: Tv4

Vad fick dig till att söka till Sveriges Mästerkock?

Ja alltså det vet jag knappt själv – vem vill utsätta sig för det frivilligt? Nej då, jag skojar. Det var nog i grunden någon sorts blandning av tävlingsinstinkt och ett otroligt sug efter att ta reda på om jag var så bra på mat som jag trodde. När jag lagar mat tänker jag ofta ”undra hur bra en RIKTIG kock skulle tycka detta är”. Eller, så var det i alla fall första gången jag sökte och åkte ut i Gävle… på köttbullar.
Helt knäckt blev jag i och med att jag den gången också sökte in till programmet efter en köttbullemiddag jag hostat. Andra gången var det ren revanschlust, då gick det också lite bättre. Det var otroligt kul att vara med första gången, men jag fick inte riktigt nog eller kände mig klar med den upplevelsen. Sen är det lite sport att försöka imponera på Tom Sjöstedt med. 5-plusgrej, alla galna matnördar borde söka!

Hur var det att spela in Sveriges Mästerkock?

Stressigt och nervöst konstant, men också helt jäkla underbart på alla sätt och vis! Att hela tiden pressas till att vara kreativ i sitt matlagande var otroligt utvecklande och något som har hjälpt mig mycket även efteråt. Speciellt grejen att få bli van med att prova nya råvaror, nya smakkombinationer, det var nog det fetaste av allt. Sedan var det absolut bästa att få umgås med så fantastiska människor – både tävlande och produktionen, många vilka jag umgås mycket med idag.
En annan grej som är ganska speciellt är att få uppleva och delta i en tv-produktion, vilket är ganska unikt ändå? Alla kameror, processen och människorna runt om kring, det är fett! Första dagen hade produktionsledaren en presentation med oss varpå hon först av allt sa att vi ABSOLUT inte fick titta in i kamerorna. Vad var det första som hände tro?

Tretton glada och förväntansfulla mästerkocksdeltagare som gör sig redo för pressfotografering efter att precis ha fått se det legendariska mästerkocksköket i Stockholm.  Foto: Privat

Dags att inta mästerkocksköket för första gången! Här spelar vi in ”ingången” från utsidan. Glada miner trots vinterkyla och tunna kläder.  Foto: Privat

Bästa upplevelsen under din resa i Sverige Mästerkock?

Haha, alltså många delar av resan är total black out. Konstig grej det här med stress. Men om jag ska nämna en sak så var det när jag gick vidare till ”slutspelet” i Stockholm, minns knappt när jag var så glad senast. Jag tror både jag och Ayla höll på att svimma, spy och börja gråta samtidigt. Otroligt bisarrt att det i stunden betyder så mycket, men det blir hela ens liv under en kort period. När alla deltagare sedan möttes på hotellet i Stockholm inför tävlingen gick det att ta på hur uppspelta och glada alla var – en fantastisk känsla. Efter Stängning var också sjukt roligt! Just det här att få väldigt uppriktig och bra feedback från någon som Markus Aujalay var ovärderligt. Sedan hade vi deltagare så kul ihop där, man glömde liksom bort tävlingsmomentet lite. Det var mys!

Vår fantastiska ljudtekniker hjälper till med säsongens sista påmyggning inför finalen.  Foto: Privat

Hur började ditt intresse för att matlagning?

Mina föräldrar drev olika restauranger i många år under min uppväxt, så jag är praktiskt taget uppfostrad i ett kök tillsammans med min bror. Fick rycka in med lökhackning många gånger när det vankades fläsk med löksås på menyn, vilket är nice för nu är jag typ resistent mot att gråta av lök. Så jag tror att hela uppväxten formade ett sorts matintresse, trots att jag i princip inte åt någonting och var väldigt kräsen. Kanske berodde mycket på att vi åt fantastisk mat hemma, vilket kan göra att all annan mat blir lite blek.

Men det började på allvar när jag började plugga på universitetet som nittonåring. Nu blev jag helt plötsligt tvungen att laga mat till mig själv på riktigt för första gången. Varför då inte laga något gott, om jag ändå måste? Måste erkänna att jag ringde pappa ett antal gånger med dumma frågor som hur länge man kokar potatis, eller vad ansjovis är för något. Det benade ut sig det där till slut, så nu kan jag äntligen komma hem med gott samvete och även jag bjuda familjen på goda måltider.

"..det är bra att försöka vara orädd i sin matlagning.."

Var finner du din inspiration ifrån? Och vad gör du för att utveckla din talang för matlagning?

Mest från andra grymma matlagare och kockar, är ju helt såld på allt Tommy Myllymäki gör. Det finns så sjukt många häftiga Instagramkonton, matprogram och kokböcker som bara kokar över med inspiration. Sen gillar jag egentligen inte att gå efter recept, däremot är det kul att få inspiration från vackra uppläggningar och försöka återskapa det eller i sin tur lista ut hur kombinationerna smakar utan att titta i ingredienslistan. Det brukar leda till rätt spännande rätter. Ibland får jag också infall att prova någon ny teknik, eller ligger vaken på natten för att det inte går att släppa en viss smakkombination som poppat upp i skallen – då är det bara att vakna nästa dag och prova. Sen tror jag det är bra att försöka vara orädd i sin matlagning, man utvecklas inte om man inte testar massa konstiga och spännande saker.

Vad har du för mål och drömmar?

Herregud, jag vet typ inte. Det hade varit riktigt fett att bli eventkock – bara åka runt på massa roliga fester och event för att bjuda på fantastisk mat. Sen hade det varit otroligt att någon gång få öppna en liten bistro med familjen. Ett hak med typ tre rätter och massor av gott vin. Drömliv!

Från öppningsgalan av Kvik Kök på Birgerjarlsgatan i Stockholm där jag fick förmånenäran att bjuda alla fina gäster på tilltugg.  Foto: Privat

Vad tycker du att en riktigt bra brunch skall innehålla?

Alltså man är väl en sucker för riktigt feta bruncher? Tycker att brunch ska vara en festlig upplevelse!
Och alltid innehålla ett minst ett pocherat ägg. Så typ något såsigt, äggigt, smörigt och bara göttigt.
Otroligt dåligt beskrivet kanske, man allt som faller inom det är underbart. En rätt som får beskriva detta är väl Eggs Benedict, vilket typ är det bästa som finns. Sen får det gärna följa med ett glas Champagne på sidan också.

 
Utan att avslöja vad för brunchrätter du kommer dela med dig av kommande veckor här på brunchsthlm.se, hur skulle du beskriva dem?

Först och främst, fantastiskt kul att få dela med mig av lite brunchrätter! Jag som är så ovan vid tidiga måltider egentligen, äter nästan aldrig frukost till exempel. Därav tänker jag försöka dela med mig av matiga brunchrätter för dig som vill festa till det med en lyxig, festlig brunchmåltid. Här ska vi inte snåla på något! Inte för mycket frukost över det hela liksom.

 

Hur har du arbetat fram recepten?

Jag har försökt hålla ett litet tema i form av att ha en huvudingrediens över de tre rätterna, fast i lite olika tappning. Jag har tagit inspiration av vad vad jag själv skulle vilja äta på en brunch, och använt mig av mycket inspiration av tekniker och råvaror jag normalt sett använder i min vanliga matlagning. Jag hoppas det makes sense. Förhoppningsvis blir det kanongott!

 

Ifall man vill smaka din grymt goda mat, var kan man hitta man dig?

Då hittar man mig på Instagram under @smakapacalle – och ja, jag vet hur det låter… Men, när jag skulle starta upp kontot hade jag en liten tävling om vad det skulle få heta. En självklar vinst, så klart.
Om man vill boka mig till event eller andra tillställningar kan man även höra av sig på smakapacalle@gmail.com. Hoppas vi ses!

På Calle Winbergs instagram @Smakapacalle finns det fullt av fantastisk mat-inspiration!
Har du något favoritbrunchställe i Stockholm just nu?

Jag gillar Pampas Marina. De kör en lite annorlunda grej och rör sig bort från de mer klassiska
brunchrätterna, vilket jag älskar.

 

Har du något roligt eller extra härligt brunchminne du vill dela med dig av?

Ohja! Jag och vännerna brukar försöka åka till någon spännande stad i världen över nyår. För något år sedan var vi i London och hade det bra. Vi startade nyårsafton med en otroligt härlig brunch på ett mysigt och trångt hak mitt i centrala London. Här var de specialister på Eggs Benedict alltså, den äggulan kommer jag aldrig glömma. Att få uppleva det på nyårsafton tillsammans med sina fantastiska vänner och några goda glas Champagne. Galet bra!

Smaka på Calle

Namn: Calle Winberg

Ålder: 25 starka

Intressen: Äta och laga mat, utforska nya viner, göra massa roliga saker med kompisar, nörda i musik.

Favoritmat: Fisk i ALLA former. Och sås, jag älskar allt vad sås står för.

Foto: Tv4

Kommentarer

  • Inga kommenterar ännu.
  • Kommentera