Eggs Super-Royale av Calle Winberg

Calle Winberg, känd från bland annat Sveriges Mästerkock har tagit fram tre grymma recept för BrunchSthlm.se.

Vi är fantastiskt glada över att äntligen presentera recept nummer ett i denna receptserie, ett riktigt super-recept utöver det vanliga. Supergott!

Om du inte redan läst intervjun med Calle, vill vi varmt rekommendera att läsa den genom att klicka här.

Foto: Tv4

Om Eggs Benedict och Eggs Royal är kungen och drottningen av alla världens bruncher är den här varianten fanimej deras mer framgångsrika och mer omtyckta underbarn. Varför då? Jo, för att den varken är gjord på trött stekt skinka eller kallrökt lax. Här arbetar vi med min absoluta favoritfisk – den alldeles milda, mjälla och underbara fjällrödingen. Dessutom är den bränd, eller sotad som man säger på influencerspråk. Vi har på detta ringlat den mest magiska av hollandaiser innehållandes mycket citron, gräslök och forellrom. Njut med ett glas brödigt Champagne så är du i himlen.

– Calle Winberg

Eggs Super-Royale med bränd röding

Portioner: 4 pers

Tid: 45-60 minuter

 

Ingredienser:

2st rödingfiléer

4 frallhalvor (eller engelsk muffin)

350 g smör

4 hela ägg

3 äggulor

1 msk ättika

vatten

1 citron

1 knippe gräslök

80 g forellrom (eller stenbitsrom)

Salt

Cayennepeppar

Foto: Calle Winberg

TILLAGNING

1. Börja med att smörsteka frallorna på snittytan på medelvärme (non stick-panna att föredra).
Använd 25-30g av smöret och stek tills gyllenbruna. Smält under tiden resterande smör i en kastrull långsamt på låg värme.

 

2. Medan smöret smälter behåller du pannan du stekt frallorna i. Torka ur restsmöret från pannan så att den blir torr. Sätt pannan på maxvärme. Dela rödingfiléerna på hälften och salta på köttsidan.
 
3. När pannan är rykande het lägger du ner rödingfileerna på köttsidan. Låt sedan rödingen sota i pannan i ca 4 minuter. Plocka sedan upp rödingen med en stekspade och lägg åt sidan att svalna lite.
 
4. Nu har förhoppningsvis smöret i din kastrull smält. Om smöret bubblar är det för varmt, sänk då värmen ytterligare. Vasslet ligger med fördel på botten.
 
5. I en ny kastrull tillsätter du saften från 1/3 citron, samt 2 msk vatten. Separera sedan 3 ägg och tillsätt äggulorna i kastrullen. Sätt nu på kastrullen på låg värme (ca en 3-4 på en 9-gradig skala).
 
6. Vispa äggblandningen kraftigt tills den liknar en tjock kräm. När du uppnått en tjock konsistens vispar du i smöret droppvis. Späd ut med vatten om såsen blir för tjock eller är på väg att spricka.
 
7. Smaka av med citron, salt och cayennepeppar. Blanda sedan ner finhackad gräslök och rom.
Ställ av kastrullen från värmen.
 
8. Värm vatten i en stor kastrull till precis innan det börjar koka. Salta vattnet lätt och tillsätt ättika.
Knäck ett ägg i taget i en stor slev eller ett glas. Skapa en virvel i vattnet med en slev. Häll sedan försiktigt ner äggen i vattnet och låt pochera i 3 minuter. Plocka upp äggen och låt torka på en papphandduk.
 
9. Separera fisken från sitt skinn, och fördela ut köttet på brödet. Lägg ett pocherat ägg på varje bröd, och ringla över några skedar hollaindaisesås. Toppa med finhackad gräslök.

Foto: Calle Winberg

Kommentarer

  • Inga kommenterar ännu.
  • Kommentera