Intervju – Pontus Karén

Tidigare har han jobbat som kock på bland annat Operakällaren i Stockholm, executive head chef på Sir Winston Group och idag är han restaurangchef i Östersund. Med denna imponerande karriär känns det extra roligt att vi fått möjligheten att samarbeta med kocken Pontus Karén.

I intervjun får du dessutom några spännande detaljer kring de 3 brunch recept av Pontus som kommer unikt släppas här på BrunchSthlm.se kommande lördagar. Som vi längtar!

Hur började ditt intresse för matlagning och hur länge har du jobbat som kock?

Mitt intresse för mat började i väldigt tidig ålder då jag alltid har varit en hungrig och ätglad liten person, men intresset för matlagning började i Finland, där jag fick hjälpa min mormor laga mat.

Nu är jag inne på mitt 14 år inom restaurangvärlden där jag praktiskt taget levt. Man jobbar mer än vad man egentligen är hemma 😅.

 

Var finner du din inspiration ifrån? Och hur har du utvecklat din matlagning genom tiden?

Min inspiration kommer mycket från alla duktiga människor på det sociala nätverket.

Men mest kommer det från alla andra kockar jag jobbat med, ätit hos och min matlagning har utvecklats så otroligt mycket pga mängden olika typer av restauranger jag jobbat på.

För skillnaden att laga mat på Operakällaren, Friends Arena eller på Sir Winston i Östersund, ja, det är lite olika 😅.

Pontus instagram är fylld av snygga matbilder, inspiration och recept. @foodbypontus
Vad är det bästa och roligaste med att jobba som kock?

Det bästa med att vara kock måste jag nog säga är den familjära känslan du automatiskt bygger upp med dina kollegor.

Det roligaste måste jag säga är skapandet, att förvandla “livlösa” råvaror till något levande och spännande.

 

Vad har du för mål och drömmar inom din karriär som kock

Oj, svår fråga, men det skulle väl vara att fortsätta lära sig, utvecklas och till slut kanske släppa en kokbok.

Eller avsluta min karriär på någon restaurangskola där jag kan lära ut till nya hungriga kockar olika saker jag lärt mig genom åren.

Foto: Emilie Andersson

"den ska avnjutas helst med ett glas champagne"

Vad tycker du att en riktigt bra brunch skall innehålla?

En perfekt brunch ska innehålla fett, sälta och i mitt tycke mat som tar lång tid att äta. En brunch får aldrig upplevas som en stressig lunch, den ska avnjutas helst med ett glas champagne.

 

Utan att avslöja vad för brunchrätter du kommer dela med dig av kommande veckor här på brunchsthlm.se, hur skulle du beskriva dem?

Det kommer vara “enkla” recept som fokuserar mer på att kombinera smaker än själva tillagningstekniker.

 
Hur har du arbetat fram recepten?

Dessa recept har jag tagit del av, provat och ändrat lite på under min karriär.

Ifall man vill smaka din fantastiska mat, var hittar man dig och din mat IRL?

Man hittar mig och min mat på Nummer Ett på Stortorget i Östersund där man kan avnjuta härlig lunch, fika och brunch med mycket inslag av lokalt och ekologiskt. 

 

Har du något favorit brunchställe i Stockholm just nu?

En jag både jobbat på och besöker ofta, Mister French’s brunch.

Den innehåller exakt sådant jag gillar. Fisk, skaldjur, sälta, fett och sist jag var där så hade de även en glassvagn – jag menar kan de bli bättre?

Foto: Emilie Andersson

 Har du något roligt eller extra härligt kock eller brunchminne du vill dela med dig av?

Hahaha, här finns det många att plocka av 😅.

En sak som alltid ploppar upp är första gången jag kände att jag påverkat en servis livsstil.

Jag jobbade nere på en av Västkustens mest besökta restauranger i början av mitt säsongsarbetesliv. För att göra en lång historia kort. Vi hade en galet hektisk sommar med ca 800 varmrätter och 800 pizzor per dag. En ny servitris jobbade och slet som tusan, jätte duktig. Men tempot va’ högt och min lucka liten, så det överdrivs lite på ringklockan och utropades “mat i luckan” väldigt många gånger.

Men det hela visade sig under vår kickoff som vi hade med tre andra restauranger. Vid en av tävlingarna skulle en person ropa och guida en annan person med ögonbindel ut i vattnet och runt en pinne och så tillbaka.

Hon sprang iväg varpå jag skrek framåt, framåt och framåt. När hon befann sig vid pinnen skrek jag STOP, STOP, men ingen respons. Då fick jag snilleblixten att i hennes undermedvetna kanske hon lyssnade bättre på jobb, varav jag utbrast “MAT I LUCKAN”. Mot allas förvåning så tvärvänder hon och springer rakt till mig. Denna tävlingen vann vi…

Pontus Karén

Namn: Pontus Karén

Ålder: 30

Intressen: Matlagning, fotografering och flugfiske.

Foto: Emilie Andersson

Kommentarer

mood_bad
  • Inga kommenterar ännu.
  • chat
    Kommentera