Huevos Rancheros av Calle Winberg

Calle Winberg, känd från bland annat Sveriges Mästerkock har tagit fram tre grymma recept för BrunchSthlm.se.

Det tredje och sista receptet är perfekt nu i vinterkylan, men är såklart lika god året om. Har ni redan testat Calles två tidigare recept här på brunchsthlm.se vet ni att dom är magiska.

Stort tack till Calle för denna härliga receptserie som verkligen slutar med flaggan i topp!

 

Om du inte redan läst intervjun med Calle, vill vi varmt rekommendera att läsa den genom att klicka här.

Foto: Tv4

Denna ljuvliga brunchrätt är den perfekta för dig som vill ha något värmande och mättande. Den här rätten åt jag på en nyårsbrunch i Barcelona för några år sedan, varpå jag blev frälst. Det bästa med rätten är att den går att variera i oändlighet, vilket kan vara väldigt befriande. Så, om du inte har vissa ingredienser hemma eller inte gillar något jag använder – byt bara ut det!

– Calle Winberg

Huevos Rancheros med grillad paprika och chorizo

Portioner: 4

Tid: ca 40 minuter

 

Ingredienser:

200 g färsk chorizo (eller annan färsk korv)

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 st grillade paprikor i olja.

1 msk spiskummin

1 msk torkad koriander

2 tsk chipotlepulver

500 g krossade tomater

3 msk chilisås

1 dl vatten

5 ägg

Salt & peppar

Färsk koriander

Vitt lantbröd/bondbröd

 

Foto: Calle Winberg

TILLAGNING

1. Sätt en större stekpanna på medelvärme. Medan pannan värmer kan du ta ur chorizon från sitt fjälster så att du får en separat färs. Dela färsen sedan i mindre bitar och tillsätt i pannan. Var noggrann med att inte ha en för varm panna från början, då vi vill att den stigande värmen ska smälta fettet i färsen.
 
2. Stek korven i 5-10 minuter tills dess att den fått en gyllenbrun yta. Under tiden kan du finhacka lök, vitlök och tärna paprikan. Tillsätt dessa när korven nått önskad färg. Stek grönsakerna tills de mjuknat.
 
3. När löken och vitlöken mjuknat kan du tillsätta spiskummin, torkad koriander och chipotlepulver. Låt steka i 2-3 minuter (detta aktiverar smaken i kryddorna).
 
4. Tillsätt krossade tomater, chilisås och vattnet tillsammans med en nypa salt och peppar. Låt puttra tills grytan fått en fastare konsistens. Ett tips här är att du ska kunna dra en sked genom såsen, vilken sedan inte skall rinna tillbaka och täcka botten – då har såsen bra konsistens.
 
5. Gör fem små hål för äggen i såsen, knäck sedan i ett ägg i varje hål. Låt puttra på låg värme tills äggvitorna stelnat. Gulorna mår bäst av att fortfarande vara lite rinniga.
 
6. Smaka av med salt och peppar, och toppa till sist grytan med finhackad koriander. Avnjut tillsammans med ett gott nybakt bröd.

Foto: Calle Winberg

Foto: Calle Winberg

Kommentarer

  • Inga kommenterar ännu.
  • Kommentera