Fattiga Riddare av Oskar Ekdahl

Frilanskocken Oskar Ekdahl har unikt för BrunchSthlm.se tagit fram 3 magiska recept på brunch.

Sist, men in minst – den fattiga riddaren gör en storslagen entré! Det här receptet vill du inte missa!

Om du inte redan läst intervjun med Oskar, vill vi varmt rekommendera att läsa den genom att klicka här.

Fattiga riddare med skyr, äpple, pekannötter och kanel-krisp.

4 pers

 

Ingredienser:

4-8 tjockare skivor formbröd

1 ägg

2 dl mjölk

1 dl vetemjöl

½ tsk salt

Smör att steka i

 

Topping:

Skyr eller grekisk yoghurt

2 äpplen

Pekannötter

Florsocker

1,5 dl vetemjöl

50 g smör

2 msk strösocker

kanel

TILLAGNING

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda smör, socker, mjöl och kanel till det “crumble” som kommer toppa hela rätten. Blanda tills det precis går ihop och sprid ut smulet i en form och baka i ugn ca 10 min tills det blivit krispigt och fått fin färg. Låt svalna, spara det som blir över i en lufttät burk och ha till t ex glass vid ett annat tillfälle.
 
2. Rosta samtidigt pekannötterna.
 
3. Kärna ur och skiva äpplena och stek hastigt i smör, 1 msk socker och lite kanel i en stekpanna. Ställ åt sidan.
 
4. Vispa ägg, mjöl, mjölk och salt till en smet och doppas brödet i den. Stek på mellanvärme tills brödet fått fin färg.
 
5. Servera direkt genom att pudra fattiga riddarna med florsocker och lägg på äpplen, skyr, nötter och kanel-krisp. Om man sitter och håller på en flaska lönnsirap kan det här vara ett strålande tillfälle att hälla på lite!

Kommentarer

  • Inga kommenterar ännu.
  • Kommentera